613 poze   76629 vizite

2 IEPURELE DE CLUJ-standard rasa

Rasa in curs de formare, obtinuta in gospodaria d-lui Dr. ing. Botha Miklos, din Cluj

STANDARD propus pt arbitrare in expozitiile cunicole:

Iepurele de Cluj (ICJ)



Admiterea in competiţie; condiţii de excludere. În expoziţie vor fi admise doar animale sănătoase şi apte de reproducere. Exemplarele cu defecte majore, castrate sau hermafrodite, bolnave sau infestate cu paraziţi, vor fi excluse.

Formula genetică a culorii:

Distribuţia punctelor 100 puncte
1. Tipul şi forma corpului 20 puncte
2. Greutatea (kg) 10 puncte
3. Blana 20 puncte
4. Capul şi urechile 15 puncte
5. Culoarea de acoperire şi nuanţa 15 puncte
6. Culoarea de bază şi cea intermediară 15 puncte
7. Modul de îngrijire şi starea sănătăţii 5 puncte

1. Corpul este de lungime mijlocie spre scurt, cu formă cilindrică, masiv, bine îmbrăcat în musculatură. Membrele sunt scurte, cu osatură fină. La femele se admite o salbă mică. Gâtul este scurt şi musculos. Linia spatelui şi a crupei este bine reliefată, cu coada alipită de corp, purtată în sus.

2. Greutatea minimă 3,50 kg, greutatea normală 4,00-4,50 kg, greutatea maximă 5,50 kg. Index pentru evaluarea greutăţii corporale:

Kg 3,50-3,99 4,00-4,49 4,5-5,5
Punctaj 8 9 10

3. Blana este de lungime medie (3 cm) cu puf des şi uniform, jar bine dezvoltat (puternic). Împreună, puful şi cu jarul blănii o structură deasă, plină. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. Fenotipul caracteristic a rasei este reprezentat la masculi de un cap puternic, cu fruntea şi botul lat, iepuroaicele au trăsături ceva mai fine (conform dimorfismului sexual). Urechile sunt scurte (10-11 cm), carnoase, rotunjite, bine acoperite cu păr şi purtate drepte.

5. Culoarea de acoperire este gri cenuşie, cu o umbrire neagră. Trebuie să fie de aceaşi tonalitate şi umbrire, inclusiv pe piept şi membre. Imediat sub limita blăniţei se află un strat negru, bine conturat, de 3 mm lăţime. Urechile sunt mărginite cu negru, icul de la ceafă este mic (maxim 6 cm), format din peri de culoare gri-albă. Partea superioară a cozii este neagră, implantată cu peri de culoare gri-albă. Partea inferioară a cozii, culoarea de acoperire a burţii, partea interioară a membrelor, marginea mandibulei şi inelele ochilor trebuie să fie albe.
Ochii sunt de culoare maro închisă, iar ghearele de culoare maro-neagră.

6. Culoarea intermediară este gri-albă până la albă, în lăţime de cca 7 mm şi iese în evidenţă datorită straturilor care o delimitează, sus dunga neagră (voalul) iar jos albastrul închis al pufului.
Cu cât delimitarea culorilor este mai netă, cu atât jocul culorilor este mai strălucitor.
Puful este pe tot corpul de culoare închisă; burta de culoare albastră-închisă.

7. Animal vioi, având corpul şi organele genitale îngrijite.

Ȋntocmit: Arbitru Dr. Ing. Botha Miklós

Cercetător Independent Dr. Ing. Hettig Andrea

Cercetător Ştiinţific gradul II Dr. Biol. Petrescu-Mag I. Valentin

Avizat: Preşedinte ACPC Cluj-Napoca Virgil Hangan

Avizat formula genetica: Ing. Zootehnist Radu Berchez (OARZ Cluj)



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.